HUNDEN

 

 

 

HUNDEN!

ETT KELDJUR FÖR ALLA

Här i Sverige har man hållit hundar i 9000 år. Idag så är hundar det mest populära keldjuret, den finns också i olika storlekar, färger och temperament. Hunden är nära följd utav katten, det mest populära keldjuret i Sverige. Det kanske hänger samman med att vi har hållit hundar sedan Stenåldern för ungefär 9000 år sedan. Eller så är det kanske för att det finns hundraser i alla olika slag,  så  det finns någonting för vars och ens smak och till varje ändamål. Det finns hundar i alla olika storlekar, från t.ex chihuahua, som är liten och kan väga under ett kilo, till de närmast enorma Newfoundlandshundarna och Sankt Bernadshundarna, som kan väga ungefär 100 kg eller till och med mer. En del hundar är sällskapshundar, som passar i familjen och som sällan ställer särskilt stora krav på uppfostran. Andra hundar är t.ex brukshundar och används t.ex som jakt- och vakthundar. Brukshundarna kräver oftast en mer handfast och tidskrävande uppfostran men för alla hundar gäller det dock att dem är krävande keldjur. Att ha hund kräver mer än att bara ge hunden foder och vatten varje dag. I gengäld är den ett charmerande och ett utormordentligt keldjur, som snabbt blir en del av familjen.

SKIFTANDE UTSEENDE

Det är omöjligt att ge en allmän beskrivning av hunden, för alla dessa hundraser ser olika ut, att man skulle tro, att det är tal om olika arter. Raserna är så olika sinsemellan att de till utseendet skiljer på det sättet mellan små hundraser, de väger under 10 kg, mellanstora hundar de väger mellan 10 och 25 kg och dem stora hundraserna som väger mer än 25 kg. Därutöver indelas de enskilda raserna i grupper. Det finns olika sorters terrier. Detsamma gäller också för bland annat bulldog, collie och tax. Man kan också indela hundraser efter deras päls. Det finns en rad pälstyper inom samma ras, det finns glatthåriga, strävhåriga och långhåriga. De vanligaste hundraserna i Sverige är schefär och labrador.

HUNDENS HISTORIA

I sydliga Asien har man vid arkeologiska utgrävningar funnit rester av hundar som var cirka 15.000 år gamla. Det gör hunden till människornas äldsta husdjur. Här i Sverige har det funnits hundar i 9000 år. Det är inte så lätt att säga var hunden kommer ifrån. Man har tämjt hunden i olika omgångar på olika ställen i Europa,  Mellanöstern och Asien. Därför är det heller inte så säkert att hunden har en och samma stamfader. Det är flera saker som tyder på att den faktiskt har haft två eller flera. Guldsjakalen  är en liten hundsläkting som finns vitt utbrett i Norra Afrika och sydvästliga Asien. Den lever ofta nära människor och det är väldigt lätt att föreställa sig att den har blivit tämjd, när den följt efter normader runt i Europa, Afrika och Asien.

HUNDENS BETEENDE

När man köper en hund så blir den snabbt en del av familjen. För hunden så är familjen dess flock. Hunden är ett flockdjur. Den beskyddar sin familj. Hundar kan vara obehagliga och skrämmande. Deras beteende är i hög grad medfött och om hunden uppför sig på ett bestämt sätt, är det ofta ett uttryck för dess instinkt. När det uppstår problem och obehagligheter, eller om man får problem med hundens uppfostran kan det bero på att man kanske inte förstår de signaler hunden sänder ut.

GLÄDJE: Hunden lägger öronen bakåt, viftar på svansen och hoppar av förtjusning. Slickar ivrigt. Ibland kan den skälla också.

SORG: Hunden kryper ofta med magen ända ner mot marken. Svansen hänger.

VREDE: Den morrar, reser ragg och visar tänderna. Öronen kan ligga bakåt.

RÄDSLA: Styvnar till och reser ragg. Skäll er högt och springer sin väg om den har möjlighet.

UNDERKASTELSE: Hunden kryper med magen mot marken, eller så lägger sig hunden på rygg och blottar sina mest sårbara delar.

HUNDAR SKÄLLER

Även om det finns en del hundraser som inte kan skälla så skäller de flesta hundar regelbundet. Det är ett av hundens sätt att kommunicera. Att skälla talar de om att de är glada, rädda eller var deras territorium ligger. Det kan vara ett problem för de som bor i villakvarter eller i flerfamiljshus, om ens hund skäller mycket. Man kan vid dessa tillfällen förmå sin hund att skälla mindre, men man kommer aldrig ifrån det.

Källa:fakta  http://svenska-djur.se/

Bild: Claudia

 

2 kommentarer på “HUNDEN

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *