FJÄLLRÄV!!!

 

 

Utseende

 Lapplands landskaps djur är Fjällräv.De är den äldsta däggdjurssorterna i Skandinavien.Den har en fantastisk vinterpäls som isolerar mot kyla.Den kan tåla 50 grader kyla.Fjällräven är en sorts hund och rovdjur.

Den är 45-67 cm lång med svans 25-42 cm lång.Fjällrävar kan vara vita och blåa.Det fanns 120 vuxna fjällrävar i Skandinavien.I Sverige.Norge och Finland finns de många små fjällrävar.

Föda

Den äter smågnagare och kadaver av en ren.Den äter också  fåglar t.ex. ripor eller så kan den ta fågelägg,fisk,harar och insekter.När det blir vinter så kan de vara svårt att hitta föda.I sommaren sparar den maten till så till vintern kan den äta.

Utbredning

Den lever i arktis t.ex. i norra Ryssland,Canada,Alaska ,Grönland och på Svalbard.

Ungar,lever

Fjällrävshanen kan bo tillsammans med flera fjällrävshonor.Fjällrävshanen parar sig bara med en av fjällrävshonan.Fjällräven gräver ett gry där den kan föda sina ungar.Rävgrytet har ofta 4-12 ingångar och den består av nätverk och tunnlar i marken.Fjällräven sitter inte hela tiden i sin gryta.Den sitter och vilar mellan klippor och gräver ner sig i snön.Fjällräven använder olika ljud för att prata med varandra.Valparna dör under deras första levnadstår och få vuxna blir över fem år i naturen.Honan kan föda normalt 4-8 ungar i en kull.Den är dräktig under 1,5-2 månader (49-57) dagar och,valparna föds i maj-juni.I hösten så lämnar ungarna föräldrarna.När valparna kommer upp ur grytet får de alltid mat av föräldrarna

Källa:svenskadjur.se

bilder:wikepedia

 

12 kommentarer på “FJÄLLRÄV!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>