Lite av en kommunikatörs arbetsuppgifter

Möjliga kommunikationer

Tänkte berätta för er vilka arbetsuppgifter en kommunikatör kan ha. Det kan skilja sig ganska mycket åt beroende på vilken arbetsplats man arbetar på. För tillfället skriver jag utifrån Nässjö kommuns arbetsplats och kommunikatörernas arbetsuppgifter där.

Först och främst krävs kunskaper om hur en kommun fungerar, det vill säga kommunens arbetsuppgifter, vilka olika tjänster som finns och hur det ser ut i kommunens struktur. Redan innan jag började min praktik på Nässjö kommun hade jag lite förkunskaper om vad en kommun gör, hur den fungerar och så vidare. Men det krävs också att man sätter sig in i sin egen kommun och arbetsplats så man vet hur just den organisationen fungerar.

Som tidigare nämnt är en kommunikatörs arbetsuppgifter väldigt varierande, både när det handlar om vilken arbetsplats man arbetar på men också i det vardagliga arbetet. Ofta handlar yrket om att uppdatera webben, i mitt fall nassjo.se och vårt intranät Snikke, göra trycksaker såsom foldrar, affischer och omslag. Det blir också en hel del mejlkontakt med olika människor som vill ha hjälp med olika saker som till exempel att skriva pressmeddelanden, uppdatera texter/bilder/länkar på webben, lägga ut texter på infartsskyltar, skriva nyheter på webbplatserna nassjo.se och Snikke etc. I det dagliga arbetet som kommunikatör ingår det även att coacha exempelvis politiker och tjänstemän. Just nu hjälper jag och två arbetskollegor till i ett projekt som Nässjö kommun har. I det arbetet har vi gjort en nulägesanalys och en intressentanalys för att kartlägga projektet och dess intressenter. Vidare handlar min uppgift som kommunikatör att skapa grafiska tryck- och webbmaterial, korrläsning, använda sociala medier, skriva kommunikativa texter till olika medier och så vidare. Kort och gott handlar kommunikatörens uppgift att kommunicera internt i organisationen, men även externt mot invånarna. De viktigaste egenskaperna som kommunikatör (enligt mig själv) är att ha en kommunikativ förmåga, vara strukturerad, kunna lyssna och prata, vara flexibel och såklart ha ett brinnande intresse för kommunikation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *