Stark drivkraft i utvecklingsländer

Nyss hemkommen från en semestertripp i Vietnam. Omtumlande. En kommunistisk en-partistat, ca 90 milj. invånare, många religioner, många folkgrupper och språk. Har i 2000 år kämpat mot erövringar och erövringsförsök (krig). Ett återförenat och självständigt land sedan 1976.Det är ett utvecklingsland med allt vad det innebär.

Trots alla umbäranden, ett mycket vänligt och leende folk. Det finns optimism och fri företagsamhet. Det investeras, inte minst inom områden som miljö och teknologi.Det är märkligt att skåda, trots att det är ett relativt fattigt land, så finns ändå en smartphone eller surfplatta hos var och en. Människorna är uppkopplade och nyfikna på omvärlden och framtiden. De ser möjligheter och problematiserar inte.

Här hemma har vi allt, men beklagar oss. De har ”inget” men ser möjligheter och har framtidstro.Att ha välstånd och tillgång till bland annat modern teknologi, som vi, är en sak. Men ser vi inte möjligheterna och har viljan och modet att förändra, kommer omvärlden att ”köra förbi”. Det finns redan idag många ”västerländska” ungdomar som jobbar eller praktiserar i Vietnam. Klarar vi att attrahera och behålla ung arbetskraft här hemma?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *